Οι διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω αποτελούν ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 01.11.2021   https://www.minedu.gov.gr/news/50590-01-11-21-18-erotiseis-kai-apantiseis-sxetika-me-ta-metra-prostasias-kai-to-protokollo-leitourgias-ton-sxoleion-gia-to-etos-2021-2022

Καταρτιζόμενοι ή εκπαιδευτές του Δ.ΙΕΚ Κηφισιάς που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από COVID-19, θα πρέπει να ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία για την επάνοδό τους στα μαθήματα:

  1. Στενή Επαφή Επιβεβαιωμένου κρούσματος από επαφή επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
  • Την πρώτη ημέρα ο καταρτιζόμενος/εκπαιδευτής του Δ.ΙΕΚ Κηφισιάς αποστέλλει με e-mail στη Γραμματεία Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr, όπου δηλώνει ότι αποτελεί Στενή Επαφή Επιβεβαιωμένου κρούσματος από επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
  • Συνεχίζει τις δραστηριότητές του και δεν τίθεται σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα), αλλά θα πρέπει να υποβληθεί σε επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Ειδικότερα:
    • Ανεμβολίαστοι χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο επιπλέον διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέρα από τους προληπτικούς συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν ανά εβδομάδα για να προσέλθουν στη σχολική μονάδα. Εάν αυτοί κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid test και των δύο self test για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self-test τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα self-test για τον σκοπό αυτό). Δηλ. οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
    • Εμβολιασμένοι ή άτομα με ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Καταθέτει στη Γραμματεία του Δ.ΙΕΚ Κηφισιάς το αποτέλεσμα των παραπάνω διαγνωστικών ελέγχων.
  • Παραμένει σε επαγρύπνηση και παρακολουθεί στενά την υγεία του για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση.
  1. Περίπτωση συγκατοίκησης με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19

                Καταρτιζόμενος ή εκπαιδευτής, οι οποίοι ούτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι ούτε έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, και οι οποίοι είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη:

  • Την πρώτη ημέρα αποστέλλει με e-mail στη Γραμματεία Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr, όπου δηλώνει ότι αποτελεί Στενή Επαφή Επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 προσώπου, με το οποίο συνοικεί.
  • Ακολούθως, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για 10 ημέρες ύστερα από την τελευταία επαφή του με το κρούσμα, και να επιστρέψει στις δραστηριότητες κατάρτισης την 11η ημέρα, εφόσον παραμένει ασυμπτωματικός και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου [ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακό τεστ (RT-PCR)] τη 10η ημέρα.
    • Εάν το τεστ είναι αρνητικό: άρση της καραντίνας, αλλά το άτομο οφείλει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθεί την υγεία του για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.
    • Εάν το τεστ είναι θετικό: ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.